دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

همکاری ایدرو و دانشگاه شریف برای اجرای طرح شیرین‌سازی آب دریا  

بعد از تصویب لایحه برنامه ششم در چهارشنبه هفته گذشته، دولت مکلف شده است تا 30 درصد از آب آشامیدنی مناطق جنوب را از طریق شیرین سازی آب دریا ها تامین کند. در همین راستا سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با همکاری دانشگاه شریف از طرحی پرده برداری کرده اند که می تواند تامین آب مناطق جنوب به این روش را تسهیل کند.
کد خبر : 147230

به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، با توجه به اینکه چشمه‌ها و سفره‌های زیرزمینی آب کشور در حال خشک شدن هستند و خطر شوری، آبهای زیرزمینی را تهدید می کند و از سوی دیگر نزولات آسمانی نیز وضعیت خوبی ندارند، دریاها پایدارترین منابع آب برای کشور ما محسوب می شوند.


طی سالهای گذشته، استفاده از دستگاه های آب شیرین کن در سواحل شمالی و جنوبی ایران رواج یافته است اما شرکت توانیر استفاده از این آب شیرین کن ها در ساعات اوج باری را موجب خسارت سنگین به شبکه برق کشور می داند چرا که تمام این دستگاه ها برقی هستند و به دلیل مصرف بالا، اغلب موجب خسارت به شبکه و قطعی برق می شوند.


استفاده از آب شیرین کنها به روش فعلی برای تامین آب شرب، تا حدودی منطقی به نظر می رسد اما با توجه به هزینه های بالای تولید، استفاده از آن برای مصارف صنعتی و کشاورزی مقرون به صرفه نیست زیرا این دستگاه ها برای شیرین کردن هر متر مکعب آب، حدود چهار کیلو وات برق مصرف می کنند که نزدیک به 400 تومان هزینه دارد و علاوه بر این، مخارج دیگری نیز از جمله تعویض ممبران ها (غشاهای اسمزی)، تعمیر و نگهداری و سایر تجهیزات به کاربران تحمیل می کند.


با این وجود چهارشنبه هفته گذشته وکلای ملت در نشستی علنی و در جریان بررسی لایحه برنامه ششم توسعه، ماده 46 این لایحه را با 153 رای موافق در صحن علنی پارلمان تصویب کردند. براساس این مصوبه دولت مکلف است اقدامات لازم را بارعایت سیاستهای کلی اصل44 در جهت اصلاح نظام بهره برداری آب آشامیدنی و بهره‌وری استحصال و بهره وری مصرف آن را حداقل معادل 30% ارتقاء دهد و نیز حداقل 30 % آب آشامیدنی مناطق جنوبی کشور را از طریق شیرین کردن آب دریا تا پایان برنامه تامین نماید.


طرح ایدرو برای شیرین کردن آب دریا


در همین راستا طرح تصفیه آب های زائد و شیرین کردن آب شور دریا با موضوع راه اندازی طرح اول ممبران از سوی ایدرو و همکاری دانشگاه صنعتی شریف وارد مرحله تازه ای شده است.


مدیر عامل شرکت غشا گستر دالاهو از شرکت های تابعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با اعلام این مطلب گفت: ایده اجرای طرح تولید ممبران در ایدرو با توجه به بحران پیش رو کشور در موضوع آب، در سال ۱۳۸۸ شکل گرفت که در این میان سهم ایران از شیرین سازی آب خلیج فارس با توجه به دارا بودن طولانی ترین ساحل ، بسیار کمتر از سایر کشورهای حوزه خلیج فارس است و شیرین سازی آب دریا در حال حاضر بعنوان یکی از راههای اصلی غلبه بر بحران کم آبی ، مورد توجه قرار قرار گرفته است.


یونس دوست با اشاره به اینکه در حال حاضر دستگاههای ساخته شده در حال انتقال به شهرک تحقیقاتی کاوش هستند افزود: با تکمیل خط تولید این محصول استراتریک در استانه سالگرد بیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ماه شاهد افتتاح وبهره برداری از محصول UF(روش تصفیه آب فاضلاب به آب کشاورزی( و MF (رسوب گیری و سختی گیری آبهای قابل استفاده در ایستگاه های R0 ) خواهیم بود.


به گفته وی ظرفیت نهایی طرح ۵۰ هزار عدد فیلتر استاندارد ۸ اینچی ممبران در سال و با سرمایه گذاری کل ۳۵۰ میلیارد ریال است که در این میان ظرفیت فاز اول طرح ۲۵ هزار عدد فیلتر استاندارد ۸ اینچی ممبران در سال و با سرمایه گذاری کل ۱۳۰ میلیارد ریال ذکر شده است.


مدیر عامل شرکت غشا گستر دالاهو با بیان این که مرحله اول شامل تصفیه آب آشامیدنی است که مطابق آن آبهای زائد به آبهای قابل استفاده تبدیل شود و در مرحله بعدی تصفیه آب شیرین کن که در مناطق جنوبی آب دریا به آب آشامیدنی تبدیل می شود افزود: با توجه به تکنولوژی بسیار بالای طرح و اینکه ماشین آلات توسط دانشگاه صنعتی شریف برای اولین بار ساخته می شود مقرر شده جهت کاهش ریسک، تا زمان تکمیل ساخت ماشین آلات و تست و راه اندازی آنها در سالنهای موجود سازمان در شهرک صنعتی کاوش(اطراف کرج) مستقر گردد.


مهندس یونس دوست همچنین خاطرنشان ساخت بسته به نتایج کیفی محصول اصلی طرح ، پس از تولید نمونه قابل تست ، مقدمات اجرائی برای احداث سالن های صنعتی و غیر صنعتی و تامین یوتیلیتی های مورد نیاز در زمین ایلام برای انتقال طرح از شهرک کاوش و تامین و راه اندازی ماشین آلات و تجهیزات برای تولید ۵۰٫۰۰۰ مدول در سال صورت خواهد پذیرفت.


وی در پایان گفت در نظر است با توجه به پتانسیل های موجود در کارگاه های مختلف این واحد تولید ، همزمان تحقیقات و تولید محصولات دیگر در صنایع آب و مرتبط به آن خصوصاً تولید ممبران برای تصفیه فاضلاب نیز در این مجموعه صورت پذیرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب